Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyökércsakra

2010.10.16

chakras.jpg

Beszélgessünk egy kicsit a csakrákról, mert a csakrákról nem lehet eleget beszélgetni. A csakra szó azt jelenti szanszkritül, hogy kerék. Sokan úgy magyarázzák ezt, hogy a csakrák energiaörvények. Körbe-körbe forognak és ellátják a testünket energiával. Sokszor hallani, hogy hét csakránk van. Ez tévedés, több ezer kisebb-nagyobb csakránk van, de a gerinc mentén húzódó hét fő csakráról esik a legtöbb szó, ezek a legfontosabbak.

 

 

 

A hét fő csakrából a legalsó a gyökércsakra, szanszkritül muladhara csakra. A gerinc alsó végénél helyezkedik el és az örvény „tölcsérje” lefelé nyílik, a föld felé. Ez a csakra felelős a földdel való kapcsolatunkért és a saját testünkkel való kapcsolatunkért is. Színe a vörös, de ha erősíteni szeretnéd a gyökércsakra működését, a föld színei, barna és khaki árnyalatok is alkalmasak erre. Hogy hogyan? Lehet pl ilyen színű ruhákat, különösen alsóneműket hordani (piros bugyi a legjobb!). Nem, piros színű tabletták szedése nem lesz jó, és a Burn energiaital fogyasztása sem segít. Helyette lehet vizualizálni a vörös színt: vörös örvényt a gerinced alsó végénél vagy egyszerűen csak egy ragyogó vöröset, amit a légzéseddel együtt belélegzel és engeded, hogy szétáradjon a testedben, meggyógyítson és energizáljon minden olyan sejtet, aminek szüksége van erre. Lehet piros színekkel festeni/rajzolni ha ilyen hajlamaid vannak.

root.jpg

A gyökércsakrával összekapcsolható szervek és testrészek a talpak, a lábak, a gerincoszlop és a csontok, a fogak, a köröm, és a vastagbél. Ha ezek közül valamelyikkel probléma adódik, a csonttöréstől kezdve a repedező körömig, szinte biztos lehetsz benne, hogy a gyökércsakra alulműködik, vagy valami gátolja a működését. Minden csakrának megfeleltethető egy endokrin (belső elválasztású) mirigy, a gyökércsakra endokrin mirigye a mellékvese (adrenalin és kortizol termelés).

A kiegyensúlyozott gyökércsakra biztosítja az aktivitás és a passzivitás, a cselekvés és a pihenés egyensúlyát. Felelős a vitalitás, az életerő, az élni akarás egyensúlyáért, a testi szükségletek kielégítéséért és a mindennapi tevékenységekkel, a mindennapok feladataival való megbirkózásért is. Tudatosítja bennünk, hogy a testünkben élünk, megtanít szeretni a testünket és megismerni a korlátait. Pont úgy hangzik, mint egy jógaóra nem? Az is. Minden óra elején „földelünk” vagyis ráhangolódunk a gyakorlásra. Ilyenkor aktiválod a gyökércsakrádat. Igen, még akkor is, ha eddig erről fogalmad sem volt :-) Azáltal, hogy a testre kezdesz figyelni, hogy megérzed magad alatt a földet, hogy arra törekedsz, hogy megérezd a tested határait és a fizikai képességeid korlátait, felpörgeted a gyökércsakrádat. Minden fizikai mozgás, különösen, ami izzadással vagy felgyorsult szívveréssel jár, aktiválja a gyökércsakrát. Leföldelés az is, ha az „itt és most”-ra koncentrálsz, ha két lábbal állsz a földön, ha gyökeret eresztesz.

A munka, amivel a kenyeredet keresed, amivel fenntartod magad, szintén a gyökércsakrádhoz kapcsolódik. Ha munkahelyi problémád van vagy munkahelyet váltasz, érdemes odafigyelni a gyökércsakrádra. Szintén a gyökércsakra témája a biztonság/bizonytalanság érzése is, valamint a fáradtság/túlpörgés váltakozása. Ha folyton fáradt vagy, akkor nagy valószínűséggel alulműködik a gyökércsakrád, ha gyakran túlpörögsz és nehezen tudsz pihenni, kikapcsolni, megállni, akkor nagy a valószínűsége, hogy túlműködik a gyökércsakrád.

Néhány testi tünet/betegség, ami a gyökércsakrához köthető: aranyér, székrekedés, veseproblémák, bélgyulladás, hasmenés (bizonytalanság/félelem tünete), ízületi gyulladások, gerincpanaszok, tartásproblémák, lúdtalp, influenza, hideg végtagok, vérnyomásproblémák, depresszió, stressz, alvászavarok, fogbetegségek.

Úgy érzed, ez mind igaz rád és a gyökércsakrád rettenetes állapotban lehet? Először is nyugi, gyakorlatilag mindenkinek vannak kisebb-nagyobb gondjai, kilengései minden csakrával kapcsolatban. És vannak eszközök a kezedben, amikkel lehet kezelgetni a gyökércsakrádat. A színeken kívül alkalmazhatsz köveket vagy illóolajokat is, ha ezekre jól reagálsz és úgy érzed használnak (ha szimplán csak hülyén érzed magad tőlük, akkor maradj inkább a jógagyakorlatoknál). Kövek közül a vörös és a fekete kövek működhetnek, pl rubin, gránát, vörös jáspis, fekete ónix, füstkvarc. Illóolajok közül a mandarin, szegfűszeg és rozmaring hatnak a gyökércsakrára (párologtatóban, mézben feloldva és a fürdővízbe keverve, vivőolajokkal keverve és a bőrbe masszírozva, ha mosódióval mosol, a mosódió zsákocskájára cseppentve).

Segíthetnek kiegyensúlyozni a gyökércsakrádat bizonyos földdel és földeléssel kapcsolatos tevékenységek is: főzés, kertészkedés, agyagozás (fazekasság), homokvárépítés, és minden fajta testmozgás.

És melyik ászanák segítik a gyökércsakra egészséges működését? Jó hírem van: minden órán rengeteg ilyet csinálunk. Ilyen az összes álló ászana, különösen a tadászana (alapállás), a lábizmot erősítő ászanák és az egyensúlyozó ászanák, napüdvözlet, földüdvözlet, a nagy, nyitott terpeszek ülve vagy állva, a baddha konászana (pillangó vagy suszter póz), mély guggolás kezek namasztében a térd belső oldalára nyomva (malászana), törökülésben törzskörzések (a térdbe kapaszkodva).

Vizualizációs gyakorlatokat is lehet végezni a gyökércsakra kiegyensúlyozására, ha neked ezek jönnek be. A leghatékonyabb szerintem a vulkános mese, amit talán ismersz is óráról: A szokásos módon lazítsd el a tested, majd képzeld el, hogy egy vulkán tetején fekszel. A föld mélyéből elindul egy izzó, vörös lávacsík felfelé, eléri a gerinced alsó végét és a gerinced alsó végén keresztül lassan szétárad az egész testedben, eljut minden sejtedhez és friss föld-energiával tölt fel, amíg az egész tested szinte sugározza magából a láva izzó, vörös fényét. Aztán lehet meditálni gyertyalángra, vagy a gyökércsakra egyik megerősítő mondatára, pl: Kapcsolatban állok a földdel. / Két lábbal állok a földön. / A szükségleteim kielégítődnek. A gyökércsakra manrája a LAM (hosszan zengetve), őt is lehet ismételgetni.

Jó földelgetést, jó gyakorlást és erős gyökereket kívánok Neked!

Ui: Gyakran olvasni a csakrákról egymásnak ellentmondó információkat. Én alapvetően Klausbernd Vollmar A csakrák c. könyvét követtem.