Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szanszkrit gyorstalpaló

2010.10.16

Annyit hallani mindenféle szanszkrit szavakat röpködni ide-oda, hogy még olyan jógában jártas, művelt jógiknak sem árt néha tisztába tenni ezeket a fogalmakat, mint amilyen Te vagy. Alább tehát egy ötperces szanszkrit gyorstalpaló: 

ászana - tartás, póz, szó szerint „ülés”. Ülés, mert beleülsz a pózba, szilárdan, egyensúlyban, és ellazulsz. Igen, a tehénarc ászanában is ellazulsz ;-) 

prána - életerő, életenergia. A pránát gyakran a lélegzet, a légzés szinonimájaként használjuk, de több annál. Az az életenergia, ami szétárad a testedben, ami kitölt, ami mozgat, ami áramlik benned, amitől élsz. Nem csak az emberben van prána, sőt nem is csak az állatokban, hanem a növényekben és a nyugati materialista világnézet szerint „élettelen” dolgokban is. Azért nem érdemes pl előre feldarabolt és bezacskózott dolgokat venni, mondjuk zacskós salátamixet, mert minél többet áll a friss növény feldarabolva, annál inkább elillan belőle a prána. A kristályok, féldrágakövek is tele vannak pránával és ha érezted már azt, hogy egy hegynek, völgynek, dombnak, sziklának vagy akár egy különleges tárgynak ereje van, szanszkritül azt is pránának neveznénk.

nadi - energiacsatorna. A prána, vagy életerő ezeken az energiacsatornákon áramlik. Ahogy az ember fizikai testét erek hálózzák be, az energetikai testet nadik hálózzák be. Több ezer nadi található a testedben, vannak egészen vékonykák, mint a hajszálerek és egészen nagyok és vastagok, például a gerincoszlop mentén futó három fő nadi: a szushumna nadi egyenesen fut a gerincoszlop mentén, két oldalsó nadi pedig szlalomban tekereg jobbról balra és balról jobbra. A gerincoszlop aljáról indulnak és a harmadik szemig minden fő csakrában összefutnak. Amelyik jobbról ér fel a harmadik szemig, az a pingala nadi, az aktív, férfias erő nadija, a másik pedig az ida nadi a passzív, nőies energia szállítója. Nem hiszed? Az végül is mindegy, akkor is így van :-)

csakra - szó szerint kereket jelent. Van például olyan ászana, hogy csakrászana, az gyakorlatilag a hátrabukfenc. Energetikai szempontból a csakrák körbe-körbe forgó energiaörvények. Gyakran hallani azt, hogy hét csakra van az emberi testben. Ez nem így van, minden nadi végén van egy csakra, némelyik egészen apró, és a csomópontokban is van egy-egy csakra. De a hét fő csakráról lehet legtöbbet hallani. Ezek a gerincoszlop mentén helyezkednek el sorban. A legalsó az úgynevezett gyökércsakra, a gerincoszlop alsó végénél található és az örvény tölcsére lefelé nyílik. A következő a szakrális csakra vagy szex csakra. Ez nagyjából a medence közepén, a keresztcsont tájékán található, a tölcsére pedig előre és hátra is nyílik. A harmadik csakra a köldök csakra, vagy napfonat csakra, a gyomor-gyomorszáj-köldök környékén található, szintén előre és hátra is nyílik. A negyedik a szív csakra, a szív tájékán található, az ötödik a torok csakra, a torkod magasságában, a hatodik a harmadik szem csakra, a homlokod közepén. Mindegyik előre és hátra is nyílik. Végül a hetedik fő csakra, a korona csakra a fejed búbján található, az a rész, amit leteszel a földre fejenálláskor. A korona csakra tölcsére felfelé nyílik, az ég felé. Az egyes csakrákról részletesebben itt olvashatsz.

pránajama - a prána igába vonása, irányítása. Leegyszerűsítve sokszor hallani, akár az én számból is, hogy a pránajama: légző gyakorlat. Csakhogy a pránajama sokkal több ennél, hiszen ezek a gyakorlatok energiát mozgatnak, energiát irányítanak a testedben és messze nem a tüdőt tornáztatják, hanem az egész test energetikájára hatással vannak. A naaaaaaagy nagy jógik olyan légzéskontrolra tesznek szert, hogy akár órákra képesek leállítani a légzésüket, tudatosan és káros hatások nélkül. Fogalmam sincs, hogy hogyan. Én ott tartok a pránajama útján, hogy tudom, a légzés irányításával bármi lehetséges.

mudra - a mudra jelentése „pecsét” vagy „jelkép”. A jógában különféle erőteljes hatású kéztartásokat értünk alatta. Leggyakrabban a csin mudrával találkozhatsz jógaórán: össze kell érinteni a hüvelyk- és a mutatóujj hegyét, a másik három ujjat és a tenyeret nyitni. Ez a kéztartás segíti a koncentrációt, ezért használjuk jógázás közben. Azon kívül a csin mudra a jóga célját jelképezi: egyesíteni az egyéni lelket (mutatóujj) az egyetemes lélekkel (hüvelykujj). Emellett megszámlálhatatlan mudra létezik. Tulajdonképpen a nyugati kultúrákban is rengeteg mudra él, ha belegondolsz: a kézfogás például, vagy az integetés, ez eskütételkor használatos kéztartás, az olaszok jellegzetes magyarázó kéztartása összeérintett ujjhegyekkel, a tisztelgés, stb és ha nem haragszol nem térnék ki a vezetés közben használatos mudrákra...

mantra - erőteljes, mágikus jelentéssel és rezgéssel bíró rövid mondat vagy szó. Az én óráimon az AUM mantrát szoktuk együtt zengetni, de sok jógaórán találkozhatsz más mantrákkal is, gyakori például az „Aum, Shanti, Shatni, Shantii” mantra, a „shanti” jelentése „béke”. A legenda szerint a hippi mozgalom ezt a mantrát vette át a jógiktól, amikor Swami Satchadananda elvitte Woodstockba a jógát, Nyugaton először, és ebből lett a „Peace”, „Peace out” , „Béke, Testvérem” és társai. Persze a vietnámi háború idején ez különösen gyorsan terjedt akkoriban. Énekelni nem, de hallgatni nagyon sok mantrát hallgatsz az óráimon, ugyanis nagyon sok kirtan zenét használok, ami mantrákat ismétel. És a mantrákkal van egy olyan jó dolog, hogy mivel a rezgésük tisztító és gyógyító hatású, akkor is működnek rajtad, ha csak hallgatod őket.

Eddig a szanszkrit nyelvlecke. Ha van olyan szanszkrit kifejezés, amit nem érintettem fentebb és szerinted magyarázatra szorul, nyugodtan írd meg nekem és beszélünk arról is. Remélem az is kiderül a fentiekből, hogy nem jógasznobság szanszkrit kifejezéseket használni, hanem az a helyzet, hogy mindegyik szanszkrit szó árnyalt jelentéstartalommal bír, amit a mi szavaink jelentése nem fed teljes egészében. Azon kívül a jóga egy hagyomány és úgy tud fennmaradni minél kevesebb torzítással a jövő nemzedékek számára, ha az elnevezésekben is megőrizzük a hagyományokat, hiszen nem puszta szavakról, hanem jelentésekről van szó.

Pörgesd tehát a csakráidat, hogy szárnyaljon a prána a nadikon keresztül amíg ászanát vagy pránajamát gyakorolsz, mantrát zengetsz vagy mudrával pecsételed meg a gyakorlást!